Цитати

Нагоре Живот Цитати Предпоставки Материали Хипер-връзки

 

Последна реч
Last Speech
Нобелова награда
Nobel Prize


 

Образци

Цитати и речи от Ицхак Рабин

I was a military man for 27 years. I fought so long as there was no chance for peace. I believe that there is now a chance for peace, a great chance.

Подбрали сме следните важни речи на Рабин:

Последната реч на Рабин Речта на Рабин по повод Нобеловата награда

Понататък на тази страница ще намерите историческата реч на Рабин пред Белия дом във Вашингтон при подписването на първото израелско-палестинско споразумение през септември 1993.

 

We say to you today in a loud and a clear voice: Enough of blood and tears. Enough.

[Начало на страница]

Речта на Рабин при подписването на първото израелско-палестинско споразумение на 13 септември 1993 пред Белия дом във Вашингтон

 

 

[Снимка в ляво: историческото ръкостискане между Рабин и Арафат във Вашингтон]

Господин Предзидент, Ваши Височества, Дами и Господа!

Да подпиша това израелско-палестинско рамково споразумение, това мероприятие тук, това не лесно за мен, един стар войник от израелските войни, не е лесно и за моите сънародници в Израел и за всички евреи, които ни гледат в този момент с надежда и загриженсот, съвсем не е лесно за членовете на семействата на жертвите от войните и терора, чиято болка никога няма да бъде излекувана. За хилядите, които с телата и смъртта си защитаваха нашия живот, тази церемония идва твърде късно. И днес, на прага на мира и може би вече в края на войната и насилието, ние си спомняме за тях и винаги ще си спомняме за всеки един от тях.

Днес дойдохме от Ерусалим, вечната столица на народа на Израел, и дойдохме от една измъчена страна; дойдохме от един народ, от един дом, от семейства, които не познават нито една година, нито един месец от своя живот, през които да не тъжат за своите майки и синове. Дойдохме, за да се опитаме да сложим край на омразата, за да може нашите деца и внуци никога повече да не изживяват болезнената мъка на войната, терора и насилието. Дойдохме, за да се погрижим за техния живот и тяхната сигурност, дойдохме, за да излекуваме болката и тежките спомени, за да се молим за мира и да се надяваме на мир.

На Вас, палеснитци, казвам: Вие и ние сме осъдени на това, да живеем заедно, на това парче земя, в една страна. Ние, войниците, които се завърнаха с напоени с кръв униформи от бойните полета, ние, които трябваше да видим, как пред очите ни умираха членове на семействата ни и най-добри приятели, ние, които ходехме на погребения и ни беше трудно, да устоим на погледа на родителите и сираците, ние, които дойдохме от една страна, където родители погребваха децата си, ние, които се борехме срещу Вас, палестинците, днес Ви казваме с ясен глас: Достатъчно сълзи и кръв. Достатъчно!

Не изпитваме омраза към Вас. Не копнеем за отмъщение. Ние сме - като Вас - хора, които искат да построят дом, да засадят дърво, да обичат; хора, които искат да живеят в уважение и симпатия като свободни хора. Ние даваме днес шанс на мира и ви казваме с ясен глас: До тук, не понататък. Да се помолим за това, че ще дойде денят, в който ще кажем: Стига оръжие!

Ние копнеем за това, да отворим нова страница в нашата обща, тъжна история - една глава за взаимното признаване, за уважението, разбирането, приятелството. Надяваме се на начало на една нова история в Близкия Изток. Днес, тук пред Белия дом, започва ново летоброене в отношенията на народите, между родителите, които са уморени от войни, между нашите деца, които вече не искат да познават войни.

Господин Президент, Дами и Господа, нашата духовна сила, високите ценности на нашия морал от хилядолетия се осланят на книгата на книгите. В нея се казва: "Всичко си има своя час, и е отредено време за всяко нещо под небето: време да се родиш и време да умреш; време да убиваш и време да обичаш; време да плачеш и време да се смееш; време да обичаш и време да мразиш; време за война и време за мир." Дами и Господа, настъпи времето на мира!

След два дни еврейският народ по света ще празнува началото на еврейската година. Вярвам, надявам се, моля се, че тази нова година ще донесе новината за освобождаването на всички народи. (...) Според еврейската традиция съществува обичай, молитвите да завършват с "Амин". С Ваше разрешение ще завърша с думи от ежедневната еврейска молитва, и Ви умолявам, уважаема публика, да кажете "Амин". "Този, които постигне мир в своето царството, той ще донесе мир на нас и на целия израелски народ. Амин."

"Military cemeteries in every corner of the world are silent testimony to the failure of national leaders to sanctify human life." (Реч на Рабин по повод Нобеловата награда)

[Начало на страница]

 

Теми Права на човека  I  Примери  I  Демокрация  I  Партии  I  Европа  I  Глобализация  I  Обединени Нации  I  Уст. развитие

Методи:    Политическа дидактика    I    Мирна педагогика    I    Методи

     

Тези Online-материали за политическо образование са разработени от agora-wissen, Сдружение за разпространение на знания чрез нови медии и политическо образование, Щутгарт. Моля, обръщайте се към нас при въпроси и забележки.