Материали

Нагоре Живот Цитати Предпоставки Материали Хипер-връзки

 

Значение
Честване


 

Образци

В допълнение на цитатите и речите на Мартин Лутър Кинг, които ще намерите на страницата цитати, в този раздел сме подбрали текстове, посветени на носителя на Нобеловата награда за мир.

Началото на изказването на Кенеди след атентата срещу Кинг:
"I have bad news for you, for all of our fellow citizens, and people who love peace all over the world, and that is that Martin Luther King was shot and killed tonight. Martin Luther King dedicated his life to love and to justice for his fellow human beings, and he died because of that effort..."
[April 4, 1968, Indianapolis, Indiana]

На разположение са следните материали:

"I still have a dream - значението на Мартин Лутър Кинг за нас днес"
Този изключителен текст на Проф. Х. Гросе се опитва да направи живота и делото на Кинг разбираеми и полезни за съвремието. Не става дума за това, Кинг да бъде прославян, целта е да се поучим от него, с него... повече
Възпоменателно тържество в чест на похода на привържениците на граждански права в Алабама
Тази актуална статия от в-к Neue Zьricher Zeitung показва, че споменът за делото на Кинг е останал жив... повече
Реч по повод присъждането на Нобеловата награда за мир на Кинг  (английски)
Речта на председателя на Нобеловия комитет Gunnar Jahn представя живота и делото на Кинг и обосновава присъждането на Нобеловата награда за мир за 1964 на най-младия носител за всички времена.... повече

[Начало на страница]

[Neue Zьricher Zeitung от. 07.03.00]

Възпоменателно тържество в чест на похода на привържениците на граждански права в Алабама

R. St. Washington, 6. Mдrz

В Селма в американския щат Алабама с възпоменателно тържество се чества похода по моста на Алабама Ривър преди 35 години. На 7 март 1965г. в Силма под лидерството на епископ Мартин Лутър Кинг протестират 600 американци, предимно от африкански произход, срещу отказа на административните служби да ги регистрират в избирателните списъци. Протестантите са бити от полицията до кръв с пръчки. 

Телевизионните доклади за бруталното събитие ужасяват населението и като последствие още през същата година в конгреса се приема изборен закон и различни мерки за расово разделение се обявяват за невалидни. Президентът Джонсън сравнява похода на привържениците на гражданските права с битката при Appomatox, която сто години преди това по време на гражданската война предизвиква провала на южните щати.

По повод 35-годишнина от похода Президентът Клинтън напомни за жертвите. Защитниците на граждански права бяха тръгнали по правия път към свободата. До общественото изравняване на всички малцинства, САЩ трябва да премине и по други мостове, смята Клинтън.

[Снимка в ляво: издадената през 1979 от U.S. Postal Service пощенска марка в чест на Др.Мартин Лутър Кинг Мл.]

[Начало на страница]

 

Теми Права на човека  I  Примери  I  Демокрация  I  Партии  I  Европа  I  Глобализация  I  Обединени Нации  I  Уст. развитие

Методи:    Политическа дидактика    I    Мирна педагогика    I    Методи

     

Тези Online-материали за политическо образование са разработени от agora-wissen, Сдружение за разпространение на знания чрез нови медии и политическо образование, Щутгарт. Моля, обръщайте се към нас при въпроси и забележки.