Хипер-връзки

Нагоре Живот Цитати Предпоставки Материали Хипер-връзки

 


 

Образци

Връзки към Мартин Лутър Кинг и към движението за граждански права

Seattle Times: Мартин Лутър Кинг

http://seattletimes.nwsource.com/mlk/

Online-материалите на Seattle Times за Мартин Лутър Кинг обхващат освен неговата биография, речи, снимки и хронология на движението за граждански права, и многобройни текстове, които са посветени на значението и завета на Кинг (връзка "The Legacy"). Особено интересна е връзката "Interactive Classroom" с резултати от различни училищни проекти-Online, посветени на Мартин Лутър. Може да се натъкнете и на есета от ученици, както и готови образователни материали.

[Начало на страница]

Центърът - Мартин Лутър Кинг

http://www.thekingcenter.com/

King Center в Атланта е основат от съпругата на Мартин Лутър Кинг Корета Скот Кинг, която също активно участва в движението за граждански права. Освен подробни информации за него и нея тук ще получите възможността да се сдобиете в Online-Shop с лични вещи на Кинг.

[Начало на страница]

Internet-представянето на проекта-МЛК на Stanford University предлага внушителна сбирка от документи (речи, цитати, молитви) на Мартин Лутър Кинг. Тази страница е убедителна както технически, така и графично, представена е и фантастична интерактивна хронология на живота и делото на носителя на Нобеловата награда за мир (хипер-връзка "Chronology" на Homepage).

[Начало на страница]

Исторически информации за движението за граждански права

http://www.wmich.edu/politics/mlk/

Тази Web-страница на Western Michigan University предлага исторически информации за американското движение за граждански права. Тя е посветена на Мартин Лутър Кинг, най-важният вдъхновител на това движение.

[Начало на страница]

Автобусният бойкот в Монтгомъри

http://socsci.colorado.edu/~jonesem/montgomery.html

Тази страница на University of Colorado at Boulder е посветена на разпалването на движението за граждански права, автобусния бойкот в Монтгомъри, Алабама. Освен много други информации - например за ролята на Роза Паркс (на снимкана в ляво), могат да бъдат намерени и други информации и линкове: http://www.edc.org/WomensEquity/women/parks.htm - предложени са образователни материали към темата, които могат да бъдат прилагани на практика.

На тази впечатляваща акция на ненасилие под лидерството на Мартин Лутър Кинг е посветена и специална страница в рамките на този раздел: Автобусният бойкот в Монтгомъри.

"Не исках да съм наблюдател, исках да бъда там, да участвам там, където се решават нещата."

[Начало на страница]

 

Теми Права на човека  I  Примери  I  Демокрация  I  Партии  I  Европа  I  Глобализация  I  Обединени Нации  I  Уст. развитие

Методи:    Политическа дидактика    I    Мирна педагогика    I    Методи

     

Тези Online-материали за политическо образование са разработени от agora-wissen, Сдружение за разпространение на знания чрез нови медии и политическо образование, Щутгарт. Моля, обръщайте се към нас при въпроси и забележки.