Предпоставки

Нагоре Живот Цитати Предпоставки Материали Хипер-връзки

 

Монтгомъри
Birmingham
Вашингтон


 

Образци

Движението за граждански права в Съединените щати

Отделни места за чернокожи в кината, места отзад в автобусите, войници, охраняващи деца, които отиват на училище (виж снимката в ляво) - почти не е за вярване, че тези  обстоятелства са налице в Съединените щати само преди около 40 години.

Борбата срещу тези несправедливости и за равноправието на чернокожите представляват фона на краткия живот на Др. Мартин Лутър Кинг Младши.

Като начало на движението често се приема Автобусният бойкот в Монтгомъри (1955), на който сме посветили отделна страница. Той е впечатляващ пример за една успешна акция на ненасилие: фантазия, творчество, дисциплина и организация в крайна сметка успяват да преодолеят сегрегацията в автобусния транспорт. Как се стигна до това?
Роза Паркс (снимка в ляво) е изморена в края на дългия работен ден и е арестувана, защото отказва да отстъпи мястото си в автобуса на бял мъж...повече.

Кулминацията на движението за граждански права представлява Походът към Вашингтон (1963), в който участват 250.000 души. 
На Lincoln Memorial Мартин Лутър Кинг държи прочутата си реч "I Have a Dream". На специална страница ще намерите снимка от въздуха на това историческо събитие... към снимката [75 kb].

Подробни информации за движението за граждански права ще намерите на Web-страниците, които сме представили в Хипер-връзки към този раздел.

"Letter From Birmingham City Jail" на Мартин Лутър Кинг принадлежи към най-важните документи на движението за граждански права. Прочетете текста в английския му оригинал... повече

[Начало на страница]

Основни събития от движението за граждански права

1942

В Чикаго се състои Congress of Racial Equality (CORE).

1946

Президентът Труман основава комитет за граждански права, който обявява дискриминацията в национален проблем.

U.S. Supreme Court забранява сегрегацията (расовото разделение) в автобусния транспорт.

1947

Състоят се първите "Freedom Rides" (чернокожи и бели пътуват с автобуси през южните щати, за да контролират спазването на законите).

1949

CORE организира първият Sit-in в институции в St. Louis, Missouri, които практикуват расово разделение.

1954

По повод случая "Brown vs. Board of Education" U.S. Supreme Court забранява сегрегацията в държавните училища.

1955

Започва Автобусния бойкот в Монтгомъри, Алабама, след като чернокожата Роза Паркс е арестувана на 1 декември, защото отказва да отстъпи мястото си на бял мъж в автобуса.

1956

На 21 декември – след повече от една година бойкот и спор пред съда се отменя расовото разделение в автобусите в Монтгомъри.

1957

В предимно "белият" Central High в Little Rock, Arkansas, президентът Айзенхауер свиква 1.000 войници, за да възстановят реда и да ескортират 9 чернокожи ученика.

Основава се Southern Christian Leadership Conference (SCLC). Мартин Лутър Кинг Младши е избран за нейн пръв президент.

Конгресът приема закон за гражданските права, който е повод за създаването на U.S. Commission on Civil Rights и на отдел за граждански права към правното министерство.

1960

Протестното движение Sit-in започва в един ресторант в Woolworth в Greensboro (Северна Каролина) и се разпространява в цялата страна.

1961

Във Вашингтон започват "мирните походи", групи от чернокожи и бели пътуват заедно в автобуси в южните щати, за да заклеймят сегрегацията и да застанат срещу актове на сегрегация ("Whites only") в ресторанти, чакални и др.

1962

Две жертви и много ранени е равносметката от безпокойствата, които са настанали при записването в университета в Мисисипи на първия чернокож студент Джеймс Мередит.

1963

Полицията задържа Кинг и други духовници, които демонстрират в Бирмингъм, Алабама, и насъсква полицейски кучета срещу демонстрантите. В затвора Кинг пише прочутитя "Letter From Birmingham City Jail", който се превръща в един от най-важните документи на движението за граждански права.

Medgar Evers, лидер на NAACP (National Association for the Advancement of Colored People), е убит, докато се прибира в дома си в Джаксън, Мисисипи.

250.000 души участват в похода към Вашингтон за да протестират за гражданските права (Снимка). Кулминация на събитието е речта на Кинг "I Have a Dream".

Убити са четири момичета по време на бомбен атентат срещу Sixteenth Street Baptist Church в Бирмингъм, Алабама.

1964

Трима поддръжници на гражданските права са убити в Мисисипи.

Мартин Лутър Кинг получава Нобеловата награда за мир (Речта на Кинг при присъждането на наградата).

На 2 юли президентът Джонсън подписва Civil Rights Act.

1965

Убит е Malcolm X.

На 6 август президентът Джонсън подписва Voting Rights Act. Законът, който се изисква от Кинг, отменя условията за достъп при регистрация при избори, които се използват за това, да дискриминират чернокожи (например езиков тест).

"Watts riots" и 34 убити в Лос Анжелис.

1967

Thurgood Marshall става първият чернокож съдия в Supreme Court.

Безпокойства в много големи градове, преди всичко в Detroit и Newark.

В Кливланд, Охайо, и Гари, Индиана, за кметове се избират чернокожи.

1968

Мартин Лутър Кинг Младши оповестява плановете си за всеобщата кампания "Poor People's Campaign".

Др. Мартин Лутър Кинг Младши е убит в Мемфис, Тенеси. Следват актове на насилие в повече от 100 щата.

1989

Douglas Wilder от Вирджиния е избран за първият чернокож гувернатор.

[Начало на страница]

 

Теми Права на човека  I  Примери  I  Демокрация  I  Партии  I  Европа  I  Глобализация  I  Обединени Нации  I  Уст. развитие

Методи:    Политическа дидактика    I    Мирна педагогика    I    Методи

     

Тези Online-материали за политическо образование са разработени от agora-wissen, Сдружение за разпространение на знания чрез нови медии и политическо образование, Щутгарт. Моля, обръщайте се към нас при въпроси и забележки.