Речник

Нагоре Въведение Речник Преглед Съдържание Хипер-връзки

 


 

Образци

Речник към тематичен комплекс Образци

Преглед на обяснените понятия:

Ahimsa  

Арафат, Ясер

Ashram

Балфур-декларация

Ben Gurion, David

Botha, Louis 

Бури (война)

Картър, Джими

Dayan, Moshe

Dhoti 

Diaspora

Данък Три фунта 

Афера-Dreyfus

Брачни закони

Ганди, Индира 

General J. Chr. Smuts 

Gokhale

Gujarati 

Hagana

Harijan

Херцел, Теодор

Индуизъм

INC 

Индиго

Кастова система  

Kibbuz

Кисинджър, Хенри

Договорни работници

Ликвиден блок

Mahatma 

Клането при Амристар 

Реформи-Монфорд 

Nasser, Gamal Abd el-

Натал

Nehru

Оранжева република

Paria 

Перес, Шимон

PLO

Закон за регистрация 

Rowlett-Akte 

Рускин, Джон 

Садад, Анвар ес

Satyagraha

Шамир, Ицхак

Шарон, Ариел

Сикх

Султанат 

Толстой

Трансваал

Вайцман, Езер

Ционизъм

Въстание-Zulu

[Начало на страница]

Ahimsa - Зачитане на всичко живо. Уважение спрямо всички живи същества. Ганди сравнява Ahimsa с християнската любов към ближния, като според него Ahimsa съдържа повече, отколкото любовта към другите хора. Освен това от принципа на Ahimsa Ганди извежда това, че любовта към ближния означава и да се приема лошото отношение, ударите и унижението от страна на други хора без да се изпитва омраза и да се търси отмъщение. И този принцип на Ганди може да бъде намерен в библията. "Ако някой те удари по дясната страна, обърни му лявата" (виж и цитати от Ганди).

Арафат, Ясер - арабски политик, роден през 1929 в Йерусалим; основател и лидер на палестинската нелегална организация Al-Fatah, председател на PLO от 1969; от 1989 президент на самообявилата се през 1988 държава Палестина; заедно с Перес и Рабин получава Нобеловата награда за мир за 1994; избран е за президент на Палестинския автономен съвет през 1996.
[от: Bertelsmann Discovery Lexikon 1997]

Ashram - хиндуистки: място за обучение на ученици от духовен водач.

Балфур-декларация - заявление на Британското правителство в подкрепа на създаването в Палестина на "национален дом" за еврейския народ, направено от външният министър Лорд Балфор на 2.11.1917;
[от: Bertelsmann Discovery Lexikon 1997]

[Начало на страница]

Ben Gurion, David - израелски политик (Mapai), роден през 1886 в Ploсsk, Полша, умира през 1973 в Тел Авив; от 1906 в Палестина, 1915–1917 гонен от турците; съосновател и лидер на Histadruth и Mapai; 1935–1948 президент на Jewish Agency for Palestine; 1948–1953 пръв министър-президент и министър на отбраната, 1955–1963 отново министър-президент. След оттеглянето му от Mapai основава през 1965 новата партия Rafi (1965) и се отделя от обединението й с Mapai. Ben Gurion се оттегля от мандата си през 1970, за да се посвети на мемоарите си.
[от: Bertelsmann Discovery Lexikon 1997]

Бота, Луис (1862-1919) - южноафрикански генерал и политик; от 1900 е главнокомандващ на въоръжените сили на Трансваал във войната на бурите. След неуспеха той се застъпва за обединение с британците. През 1910 става първият премиер-министър на Южноафриканския съюз (виж и страницата история на Южна Африка).

[Начало на страница]

Бури(война) - потомци на заселилите се от 1653 в Южна Африка бели, предимно от Холандия и Германия. Бурите все повече се чувстват като  действителните господари на Южна Африка. Заедно с британците, които се установяват по-късно в Южна Африка като търговци и също така имат претенции върху Южна Арика, през 1899-1902 се стига до войната с бурите. Великобритания иска да завладее държавите на бурите, Трансваал и Оранжевата република, заради полезните изкопаеми в тях. Британците побеждават, но скоро отново поставят държавите под собствено управление. Много бури са собственици на земя и подкрепят апартейда (виж и страницата история на Южна Африка).

Картър, Джеймс Ърл (Джими) - Американски политик (Демократична партия), роден през 1924 в Plains, Джорджия, фермер, 1971–1975 гувернатор на Джорджия, 1977–1981 39-ти президент на САЩ. Джими Картър допринася за постигането на мир между Египет и Израел и подписва със Съветския съюз споразумението SALT-II.
[от: Bertelsmann Discovery Lexikon 1997]

Dayan, Moshe - израелски офицер и политик, роден през 1915 Kibbuz Deganya, умира през 1981 в Тел Авив; до 1977 участва в социал-демократическите групировки (до 1964 Mapai, до 1968 Rafi, след това Работническа партия), след това е безпартиен; от рано член на еврейски защитни групи в Палестина; 1953-1958 шеф на Генералния щаб, 1959-1964 министър на селското стопанство, 1967-1974 министър на отбраната, 1977-1979 външен министър; основава през 1981 партията Telem.
[от: Bertelsmann Discovery Lexikon 1997]

[Начало на страница]

Dhoti - част от индийското облекло; кърпа, която се носи като пояс около кръста.

Diaspora - (от гръцки, "разпиляване"), райони, в които религиозните малцинства живеят разделени. 
[от: Bertelsmann Discovery Lexikon 1997]

Данък "Три фунта" - Много индийци работят в Южна АФрика като ниско платени работници. Заедно с трудовия си договор те получават и разрешение за престой. Договорите са ограничени за няколко години, през които работниците нямат почти никакви права. Ако някой иска да напусне, той трябва да плати данък в размер на три фунта, сума, която никой работник не може да събере, защото заплатите са многократно по-ниски. По този начин работниците са просто по-добри роби (виж и страница история на Южна Африка).

Афера-Dreyfus по името на Alfred Dreyfus (1859-1935), френски офицер от еврейски произход, обвинен в национално предателство и осъден на доживотно депортиране заради фалшифицирани документи. Писателят Емил Зола предизвиква аферата-Dreyfus, заедно с публикуването на "J'accuse" (1898), където е отправена остра критика към правителството, която води до бурни противоречия и съживяване на антисемитизма. Dreyfus е осъден през 1899 при подновяването на делото на 10 години затвор, но по-късно е помилван. През 1906 той е напълно е освободен и рехабилитиран.
[от: Bertelsmann Discovery Lexikon 1997]

[Начало на страница]

Брачни закони - Брачните закони са въведени в Южна Африка през 1913. Те утвърждават валидността само на християнски бракове, сключени пред южноафрикански граждански служби. Сключени в Индия индийски или ислямски бракове не се признават. Индийските съпруги загубват по този начин своя статус. Те официално са само любовници. По този начин възникват проблеми при влизането в страната и даването на разрешения за престой, тъй като жени се допускат само като съпруги. Освен това за индийските жени това е равносилно и на удар срещу честта им. Децата от такива бракове също загубват своя статус. Това води до последиците, тези деца да бъдат приемани като незаконни и да нямат право на наследство (виж и страницата история на Южна Африка).

Ганди, Индира (1917-1984) - дъщеря и сътрудничка на Nehrus. Тя се ангажира като политик и през периода 1964-66 е министър на информацията, 1966-77 и от 1980 до смъртта си е премиер-министър на Индия (виж и страницата история на Индия).

General Jan Christian Smuts - Съветник и президент на републиката на бурите  Трансваал. По време на войната с бурите той е главнокомандващ на лагера на бурите. Многократно е президент на Южно-африканския съюз (виж и страницата история на Южна Африка).

[Начало на страница]

Gokhale, Krishna Gopal - член на основания през 1885 Индийски национален конгрес. Той е един от най-важните политически водачи на Индия в борбата за освобождение и е приятел на Ганди (виж и страница Живот на Ганди).

Gujarati - език, диалект, който се говори в областта Gujarat, където е роден и израства Ганди.

Hagana – ("защита"), основаната през 1920 ционистка военна нелегална организация в Палестина, която трябва да защитава евреите от нападенията на арабите. Hagana е подчинена на Histadrut, но работи и с палестински евреи, които не са членове на тази организация на работниците, като по този начин се превръща в предводител на израелската армия. От британските служби Hagana е отчасти преследвана, отчасти приемана.
[от: Bertelsmann Discovery Lexikon 1997]

[Начало на страница]

Harijan - виж Paria

Herzl, Theodor - австрийски писател и ционист, роден през 1860 в Будапеща, умира през 1904 в Елдах, Австрия (тленните му останки са пренесени през 1949 в Йарусалим); Парижки кореспондент на Виенската "Нова свободна преса" 1891–1896. Под влиянието на процеса-Dreyfus той се застъпва за основаването на еврейска държава и слага началото на създаването на политическия ционизъм. През 1897 той свиква първият конгрес на ционистите в Базел.
[от: Bertelsmann Discovery Lexikon 1997]

индуизъм - религия, към която принадлежат повече от 650 милиона души, предимно в Индия. Индуизмът е възникнал още през времето между около 100 г. пр.Хр.-1000г. от множество секти от късните религиозни течения. Не съществува догматично учение. И днес индуизмът се поделя на множество секти. На всички са присъщи някои общи принципи. Всички индуисти вярват в прераждането на хората. Според тази идея всеки човек може да бъде прероден в каквото и да е било друго живо същество. Тъй като индуистите вярват в това, че могат да бъдат преродени във всяко друго същество, те се отнасят към всички живи същества с уважение - принципа на Ahimsa. Затова всички индуисти са вегетарианци. От индуизма произхожда и кастовата система. Кастата се определя по рождение и не може да бъда променяна през целия живот.

[Начало на страница]

Индиго/Тъмносиньо багрило - Индигото е едно от най-старите и най-важни багрила. То се добива от тропическия храст Indigofera tinctoria.

INC (Индийски Национален Конгрес) -INC е основан през 1885 като представителство на индийското население в окупираната от британците страна.  След 1920 под ръководството на Ганди той се превръща в масова партия, която е представена след независимостта на Индия в почти всички правителства (виж и страницата история на Индия).

Система на кастите - Системата на кастите произтича от религията на индуизма и разделя населението на четири класи: брахмани/духовници, Kshatrigas/войни, Vaishiy/селяни и Shudras/ратаи. В различните съюзни държави тези класи се поделят на над 1000 касти. Без принадлежност към съответна каста са Paria или Harijan/"недокоснатите" (за разлика от Arian - "благородните"), които са изолирани от това кастово разделение. По-ниските касти и тези без кастова принадлежност не се приемат от обществото и живеят в голяма бедност.

[Начало на страница]

Kibbuz – (в множествено число Kibbuzim; от староеврейски, "събиране") селище на общност в Израел; обединение на основата на свободната воля в обща собственост, обща продукция и работа, както и общи правила на начин на живот; без частна собственост и частна стопанска дейност. Kibbuz се грижи за жилището, храната, облеклото, детското обслужване и всички други услуги, както и лични нужди. Съществена разлика от колективните форми в комунистическите страни е Deganya (1909). Днес има около 250 Kibbuzim с над 110.000 жители. Повечето работят предимно селскостопанска дейност в икономически (бедна почва) и политически гранични райони. Много от тях се занимават и с индустриална дейност или с международен туризъм.
[от: Bertelsmann Discovery Lexikon 1997]

Договорни работници - Много индийци работят като евтина работна ръка в Южна Африка. Те страдат от дискриминацията от страна на бури или британци. Докато търговците водят относително приятен живот благодарение на богатството си, договорните работници живеят при много тежки жизнени условия. Те получават разрешително за престой само придружено от договор за работа. Договорите са ограничени за няколко години, през които работниците нямат почти никакви права. Ако искат да напуснат, те трябва да платят данък от три фунта, сума, която никой от тях не е в състояние да събере, защото заплатата е многократно по-ниска. В повечето случаи те работят в мини и живеят в гета, които са толкова мръсни, че там върлува чума. Те са съвсем незначително по-добре, отколкото робите.

[Начало на страница]

Кисинджър, Хенри - американски политик от немски произход, роден през 1923 във Фюрт, от 1938 в САЩ; професор по политическите науки в Харвард. Кисинджър съветва много американски правителства по върпоси за стратегията и разоражаването; 1969-1975 той е съветник по сигурността на президента Никсън, 1973-1977 е външен министър; той води преговорите за присъединяването към Китай, слагането на край на Виетнамската война и войната в Близкия Изток. През 1973 заедно с  Le Duc Tho получава Нобеловата награда за мир.
[от: Bertelsmann Discovery Lexikon 1997]

Likud-Block - основана през 1973 израелска партийна групировка, състояща се предимно от Gachal и три по-малки десни партии. Блокът има обща листа с кандидати, обща програма и е фракция в парламента.
[от: Bertelsmann Discovery Lexikon 1997]

[Начало на страница]

Махатма "голяма душа"; почетното име, дадено на Ганди от индийския народ.

Масовите убийства при Амритсар - Amritsar е град в държавата Пинджап близо до пакистанската граница. През 1919 хиляди индийци се събират на площад в Amritsar на мирна демонстрация. Британската армия окупира всички изходи и започва открита и безразборна стрелба към масата. Има многобройни жертви и ранени. Главнокомандващият генерал по-късно по време на разпит казва, че неговата цел всъщност е била да убие всички индийци. Той не е наказан, а по решение на разследващата комисия е освободен от служба. Масовото убийство предизвиква възмущение в цяла Индия.

[Начало на страница]

Реформи-Montford - Тези реформи трябва да признаят през 1918 частичното участие на индийците от провинциите в управлението. Тъй като налагането на реформите се забавя, се стига до безпокойства (виж и страницата история на ИНдия).

Nasser, Gamal Abd el - египетски офицер и политик, роден през 1918 в Beni Mor, Asyut, умира през 1970 в Кайро; съорганизатор на Националния таен съюз Свободни офицери. След 1952 става член на революционния съвет, през юни 1953 - зам.министър-президент. През ноември 1954 той сваля от власт Генерал A. M. Nagib и поема поста на държавен президент; Като признат водач на пана-арабизма той е една от най-значимите личности от Третия свят. След шестдневната война през юни 1967, той поема и постовете на министър-президент и Генерал-секретар на държавната партия Арабски социалистически съюз (ASU).
[от: Bertelsmann Discovery Lexikon 1997]

[Начало на страница]

Натал - Провинция в източната част на Южна Африка, която е британска колония до 1910. В Натал е Дурбан.

Nehru, Jawaharlal (1889-1964) - близък приятел, ученик и последовател на Ганди. 1929-1936 е президент на INC, а 1947-1964 е първият премиер-министър на Индия (виж и страницата история на Индия).

Оранжева република - Южноафриканска провинция, създадена през 1854 като "Втора свободна република на бурите".

[Начало на страница]

Paria - Paria са безкастовите или "недокоснатите". Те представляват на-ниското съсловие на индийското общество. Много области на обществения живот за тях са недостъпни. Така например те нямат право да точат вода от селските кладенци, защото другите жители на селото изпитват страх, че по този начин ще бъдат омърсени. Ганди се застъпва за безкастовите, които той нарича Божии деца. 

Перес, Шимон - израелски политик (Работническа партия), роден през 1923 в Волошин, Белорусия; от 1934 в Палестина, 1969–1974 в различни министерски служби, 1974–1977 министър на отбраната, 1977–1992 и 1995 председател на Работническата партия, 1984–1986 и 1995/96 министър-президент, 1986–1988 и 1992–1995 външен министър, 1988–1990 финансов министър; получава през 1994 заедно с Я. Арафат и И. Рабин Нобеловата награда за мир.
[от: Bertelsmann Discovery Lexikon 1997]

[Начало на страница]

PLO - съкращение на английски за Palestine Liberation Organization, "Организация за освобождение на Палестина", създадена през 1964 организация, която се стреми към създаването на една независима арабска държава на територията на бившия британски мандатен регион Палестина и се разбира като легитимен представител на интересите на палестинците. Програмата на PLO, "Палестинският национален договор" от 1968, определя Балфор-декларацията и мандата-Палестина като "нищожни", разделянето на Палестина от 1947 и създаването на държавата Израел като "напълно нелегални" и въоръжената борба като "единствения път за освобождението на Палестина". Оттук за PLO в основна цел се превръща отстраняването на Израел.
PLO е нестабилен съюз от многобройни групи с различна ориентация. Най-силната група, Al Fatah, се ограничава в целта за националната независимост, докато други групи, например Народният фронт за освобождение на Палестина (PFLP) и Демократичният Народен фронт за освобождението на Палестина (PDFLP), прокламират в същото време и социал-революционни цели. Центарлното лидерство може да упражни само ограничен авторитет върху групите. Активните отделни членове, които са предимно от бежански лагери, се определят като Fedayin ("готови да се жертват"). Под председателството на A. Schukeiry (1964–1969) и Y. Hammouda (1967–1969) PLO практически е оръжие на египетската политика. През 1969 Я. Арафат, лидер на Al Fatah, поема председателството на изпълнителния комитет. Оттогава PLO си спечелва известна самостоятелност спрямо арабските държави. Те я признават по време на конференция в Рабат като единствена представителска организация на палестинците. Финансово PLO е подпомагана от множество арабски държави.
PLO не успява, да разпали плануваната "въоръжена народна революция" в окупираните през 1967 в Израел райони. Тя не е и в състояние да води значителни акции срещу Израел. Нейната активност се ограничава в терористични атаки, често срещу цивилни личности, и в акции в чужбина срещу хора, нямащи нищо общо с конфликта (отвличания на самолети, вземане на заложници). Подобни мероприятия по-късно официално са отхвърлени от лидерството. През 1974 PLO получава статус на наблюдавана организация в ОН.
Най-важният оперативен район на PLO е на първо място Йордания. През 1970/71 там се стига до конфликт между нея и правителството, който довежда до граждански борби и завършва с прогонването на военните съюзи на PLO от страната. В резултат на това PLO премества дейността си в Ливан. Тя се установява в незавизима от ливанското правителство оперативна база в южната част на страната, от която предприема акции срещу северните части на Израел. По време на ливанската гражданска война 1975/76 тя създава партия срещу християнската милиция, което и носи много загуби. През 1982 централата на PLO е преместена в Тунис. В палестинското движение (Intifada), PLO не играе водеща роля. През 1988 PLO прокламира държавата Палестина, за чийто президент е избран Арафат; признато е и правото на съществуване на Израел. След тайни съвещания PLO и Израел през 1993 като първа стъпка е постигнато мирно споразумение за оттеглянето на израелските трупи от Йерихон и ивицата Газа и за палестинската автономия в тези райони. Лидерството на PLO се задължава, да премахне от своята програма всички членове, които са насочени срещу Израел. От 1994 се въвежда ограниченто палестинско самоуправление, първоначално в Газа и Йерихон, по-късно в други градове. През 1996 се състоят избори за палестински автономен съвет, които подсилват позицията на Арафат; самият той е избран за президент на съвета.
[от: Bertelsmann Discovery Lexikon 1997]

[Начало на страница]

Закон за регистрацията - през 1907 в Южна Африка се въвежда закон за регистрацията. Според този закон всеки трябва да се регистрира, всеки притежава паспорт с отпечатъци от пръстите м,у в който са отразени данни относно расовата принадлежност и местоживеенето. (виж и страницата история на Индия).

Rowlett-Akte или Rowlett bill - Наречен на името на създателя му закон, съдията  Rowlett; законова разпоредба, според която обвинени в политически наказуеми действия, могат да бъдат обвинявани без процес. По този начин се слагат пречки на обективните законови процеси.

[Начало на страница]

Рускин, Джон (1819-1900) - британски писател, критик и социал-философ. Неговата книга "Unto this Last" дълбоко впечатлява Ганди и оказва влияние върху неговите идеи за обществото, което съществува в неговите ферми и Ashram. Но и акции като "чекрък" се подбуждат от тези идеи.

Садат, Анвар ес (1918-1981) - египетски политик, офицер, съосновател на тайния съюз на Свободните офицери (заедно с Nasser и A. Amer); През 1970 става държавен президент. Садат разхлабва диктаторския режим, въвежда Египет в Октомврийската война през 1973, сключва мир с Израел през 1979. През 1978 той получава Нобеловата награда за мир. Садат става жертва на атентат, организиран от противници на неговата политика на побратимяване с Израел.
[от: Bertelsmann Discovery Lexikon 1997]

[Начало на страница]

Satyagraha - думата "Satyagraha" е измислена от Ганди. Той смята, че изразът на родния език на Ганди не пресъздава правилно смисъла за пасивна съпротива, защото пасивната съпротива е оръжие на слабите и се асоциира с насилие. В своя вестник Indian Opinion, той прави конкурс в търсене на име за своето движение. По този начин възниква понятието, което се състои от думите Sat (истина) и Agraha (сила). Под Satyagraha Ганди разбира силата, която се ражда в стремежа към истина, любов и ненасилие. Оттогава под Satyagraha се разбира движението, което е водено от Ганди и неговия ненасилствен процес. Ганди развива и изпробва тази форма на съпротива в Южна Африка. Най-известната Satyagraha-кампания е Соленият поход от 1930 (виж и страниците цитати от Ганди, Satyagraha и Солен поход).

[Начало на страница]

Шамир, Ицхак - израелски политик (Cherut), роден през 1914 в Ruzinoy (Полша); юрист; от 1935 в Палестина; от 1937 член на еврейски нелегални организации (Irgun Zvai Leumi, по-късно Lechi); по-късно работи в израелските тайни служби; 1977–1980 президент на Knesset; 1980–1983 външен-министър; 1983/84 министър-президент на рехтскоалиция; 1984–1986 външен-министър и зам. минсистър-президент, 1986–1992 отново министър-президент.
[от: Bertelsmann Discovery Lexikon 1997]

Шарон, Ариел - израелски офицер и политик (Ликвиден блок), 1928 роден в близост до Тел Авив; преминава Суецкият канал със своята военна трупа през 1973; 1977–1981 селско-стопански министър, 1981–1983 министър на отбраната, 1984–1990 министър на търговията и индустрията, 1990–1992 министър на строителството; от 1996 министър на инфраструктурата и жилищното дело.
[от: Bertelsmann Discovery Lexikon 1997]

[Начало на страница]

Сикх - член на религиозна общност, чиято религия представлява синтез между индуизъм и Ислям. През 18 век обществото на сикхите е подложено на преследване и военни нападения. Пинджап е създадена през 1966 за сикхите. През годините 1983-84 сикхите изискват автономия. Стига се до кръвопролития. През 1984 Индира Ганди е убита от сикх, което предизвиква множество актове на отмъщение.

Султанат - областта на господство на един султан (от арабски = господство, власт). Султан е титла на владетел, която се употребява в ислямските страни от 11 век.

Толстой, Лев Николаевич (1828-1910) - прочут руски писател с аристократичен произход. Той се застъпва за ненасилието и изразява своята критика към обществото. Неговите най-прочути творби са "Война и мир" и "Анна Каренина". Ганди е много впечатлен от него, нарича на негово име фермата си - "Tolstoi-Farm" - и за известно време поддържа кореспонденция с него. Творбата на Толстой, която най-силно го впечатлява е "Божието царство в теб".

[Начало на страница]

Трансваал - основаната през 1884 република на бурите чрез обединение на няколко по-малки държави на бури; богата на полезни изкопаеми като диаманти, злато, платина и уран; столица е била Претория.

Вайцман, Езер - Племенник на C. Weizmann, израелски офицер и политик (до 1980 Cherut, по-късно Работническа партия), роден през 1924 в Тел Авив; 1958–1966 шеф на въздушната отбрана, 1966–1969 заместник-председател на Генералния щаб; 1969/70 министър на транспорта, 1977–1980 министър на отбраната, значителен принос за сключването на израелско-египетско мирно споразумение през 1979; 1988–1990 министър на науката; от 1993 държавен президент.
[от: Bertelsmann Discovery Lexikon 1997]

[Начало на страница]

Ционизъм - национал-еврейско движение на международна основа, което се стреми към решението на така наречения еврейски въпрос чрез създаването, съответно възобновяването на съществуването на една еврейска държава в Палестина. Ционизмът се осланя на три фундамента: 1. Евреите са един народ, не само религиозна общност; по този начин еврейският въпрос е национален въпрос. 2. Антисемитизмът и произтичащите от него заплашителни преследвания на евреи са постоянна и навсякъде съществуваща опасност за евреите. 3. Палестина ("страната Израел") е била и е родина на еврейския народ.
Идеята за отделна еврейска държава и изселване в Палестина се поддържа и от Moses HeЯ ("Рим и Ерусалим" 1862) и Leo Pinsker ("Автоеманципация" 1882). След 1880 се стига до първите по-големи вълни на изселване. Организираният политически ционизъм е обоснован от Теодор Херцел в неговото програмно съчинение "Еврейската държава" (1896) и с организираният от него пръв конгрес на ционистите през 1897. Като цел създадената там Ционистка организация прокламира създаването на "обществено-правово гарантирана родина" за ерейския народ в Палестина.
Херцел неуспешно се опитва да спечели турския султан, както и европейски политици за плановете на ционизма. За правата на еврейския народ се изисквали политически гаранти. На първоначалния "политически-дипломатичен ционизъм" се противопоставя един "практичен ционизъм", който е за незабавно заселване в Палестина и има за цел по този начин да постигне първи успехи (например основаването на Тел Авив като еврейски град през 1909). Най-важният представител на този "практичен ционизъм" става Chaim Weizmann. През Първата Световна война той постига издаването на декларацията-Балфор от страна на Великобритания. Декларацията е с противоречива стойност, тъй като Великобритания обещава земята в същото време и на арабите, но тя се превръща в част от прехвърления през 1922 на Великобритания народностно-съюзнически мандат над Палестина, който се обявява за създаването на "еврейска родина" и образува по този начин основата за понататъшни ционистки дейности.
В ционизма рано се оформят различни партии. "Пионерският ционизъм" на произхождащите предимно от източна Европа преселници е със социалистически характер; един от ранните му представители е David Ben-Gurion. Освен това съществува и граждански-либерално и религиозно течение. През 20-те години Vladimir Jabotinsky слага началото на ционисткия ревизионизъм, който отхвърля представяната от Вайцман политика на съвместна работа с Великобритания и се стреми открито към незабавно създаване на държава. От тези групи, между които има безкрайно много нюанси (например по отношение връзките с арабите), са произлезли днешните израелски партии.
Със създаването на държавата Израел през 1948 е постигната целта на ционизма, въпреки, че съществуването на еврейската държава остава под заплаха. Ционистката организация продължава да съществува. Своята основна задача тя вижда в това, да съхранява и поощрява връзката между всички евреи в целия свят и Израел.

[Начало на страница]

Въстание-Zulu - през 1906 в Натал се състои въстанието на етническата общност Zulu, което води до насилствени конфликти с британците. Индийците са на страната на британците и участват като санитари.

[Начало на страница]

 

Теми Права на човека  I  Примери  I  Демокрация  I  Партии  I  Европа  I  Глобализация  I  Обединени Нации  I  Уст. развитие

Методи:    Политическа дидактика    I    Мирна педагогика    I    Методи

     

Тези Online-материали за политическо образование са разработени от agora-wissen, Сдружение за разпространение на знания чрез нови медии и политическо образование, Щутгарт. Моля, обръщайте се към нас при въпроси и забележки.