Въведение

Нагоре Въведение Речник Преглед Съдържание Хипер-връзки

 

Ганди
Туту
М. Л. Кинг
Peace People
Рабин
Р. Менчу
Тереза


 

Образци

Тематичният комплекс Образци се поделя на 7 раздела, посветени на 7 личности (виж долу). Всички раздели са построени аналогично за по-добра ориентация и обхващат съответно 5 части:

Живот...

Цитати...

Предпоставки...

Материали...

Хипер-връзки...

...Биография и значение

...Текстове от личността

...Исторически информации

...Текстове за личността

...подбрани хипер-връзки

Като ориентировачна помощ на разположение са съдържание и графичен преглед. Трудните понятия са обяснени в речник.

Тематичният комплекс Образци...

...е предназначен за по-млади ученици и е допълнение на другите тематични комплекси Демокрация и Човешки права. По подходящ начин той може да обогати предложените в тях учебни материали чрез конкретно представени личности.

"Враговете на човечеството значително увеличиха силите си, стигнаха съвсем близо до крайната си цел за унищожаването на земята, невъзможно е да се абстрахираме от тях и да се осланяме само на разглеждането на духовните образци, които все още означават нещо за нас. Все по-важна става необходимостта да говорим за тях, за тези, които устояха на нашето чудовищното столетие."
[Elias Canetti, 1981]

[Начало на страница]

Образците:

Махатма Ганди...

...принадлежи към най-забележителните личности на 20 век въобще. Неговият метод на ненасилие оказва влияние и върху другите личности.

Мартин Лутър Кинг...

...е основният борец за граждански права по време на американското гражданско движение. Той променя американското общество с тактиката си за ненасилствен протест, неговата реч "I have a dream" обикаля целия свят.

Дезмонд Туту...

...има значителен принос за преодоляването на режима на апартейда, който нарушава човешките права в Южна Африка. Все още той е посветен на работата си за световния мир.

Марийд Кориган и Бети Уилямс...

...са две обикновени жени от Белфаст. След един тъжен инцидент те започват дейността си, основават Peace People и инициират движение за мир в Северна Ирландия.

Ицхак Рабин...

...започва кариерата си като войник в Израел. Като политик той играе решаваща роля в мирния процес, убит е от фанатик.

Ригоберта Менчу...

...израства в бедност в Гватемала. Много членове на семейството й са убити от военните. И до днес тя се бори за човешките права и правата на народите.

Майка Тереза...

...остана в историята на 20 век като "Saint of the Gutters". Тя и нейните грижи за най-бедните в Калкута не могат да бъдат забравени.

?

Кой липсва според Вас?

 

Пишете ни, кой е Вашият образец и защо!

Радваме се на Вашето предложение по електронната поща до  Ragnar.Mueller@dadalos.org

[Начало на страница]

 

Теми Права на човека  I  Примери  I  Демокрация  I  Партии  I  Европа  I  Глобализация  I  Обединени Нации  I  Уст. развитие

Методи:    Политическа дидактика    I    Мирна педагогика    I    Методи

     

Тези Online-материали за политическо образование са разработени от agora-wissen, Сдружение за разпространение на знания чрез нови медии и политическо образование, Щутгарт. Моля, обръщайте се към нас при въпроси и забележки.