Цитати

Нагоре Живот Цитати Предпоставки Материали Хипер-връзки

 

Нобелова награда
Nobel Prize
Реч
Interview


 

Образци

Цитати, речи и текстове от Ригоберта Менчу Тум

Станалата прочута автобиография на Ригоберта Менчу, която тя диктува през 1983 на антроположката Elisabeth Burgos, започва с думите:

"Казвам се Ригоберта Менчу. На 23 години съм, моята история е живо свидетелство за съдбата на моя народ. Това не е история в книги, а изживяна заедно с народа ми история...Чрез моята история аз искам да се опитам, да опиша живота на всички бедни хора в Гватемала..."

Тази впечатляваща книга, която е преведена на много езици, остава най-силният текст на носителката на Нобеловата награда, въпреки, че междувременно се появяват съмнения относно отделни пасажи в книгата. Тя предоставя интересен поглед върху живота на индианците от племето Quichй в Гватемала и социалните проблеми в страната. Друг цитат:

"Не се нуждаем от съвети, от теории, от книги, защото самият живот е нашият учител. Самата аз с цялото си същество съм усетила, какво означава дискриминация. Моят живот разказва историята на експлоатацията. Аз работех и умирах от глад...Когато се погледне към такъв живот, и се осъзнае неговата реалност, тогава расте омразата към потисниците, които причиняват цялото това страдание на народа."

[Начало на страница]Начало на страница]

Това, което най-вече ценя в моя живот, е способността да мечтая. В най-трудните моменти и най-безизходните ситуации имах способността, да мечтая за едно по-добро бъдеще.

Други материали:

[Начало на страница]

 

Теми Права на човека  I  Примери  I  Демокрация  I  Партии  I  Европа  I  Глобализация  I  Обединени Нации  I  Уст. развитие

Методи:    Политическа дидактика    I    Мирна педагогика    I    Методи

     

Тези Online-материали за политическо образование са разработени от agora-wissen, Сдружение за разпространение на знания чрез нови медии и политическо образование, Щутгарт. Моля, обръщайте се към нас при въпроси и забележки.