Предпоставки

Нагоре Живот Цитати Предпоставки Материали Хипер-връзки

 

Хронология
История
Troubles
(London)Derry


 

Образци

Северно-ирландският конфликт ("Troubles")

Предпоставките за делото на Марийд Кориган и Бети Уилямс се образуват от Северно-Ирландския конфликт - "Troubles". Става дума за един дълбоко вкоренен в историята конфликт, на който ще обърнем повече внимание в този раздел. Ако вземем някоя енциклопедия, на "Северна Ирландия" ще открием горе-долу следното:

 

Енциклопедия:
"Северна Ирландия"

(Northern Ireland), Северна част на остров Ирландия, принадлежаща политически към Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия, 14.148 квадратни километра, 1,57 милиона жители, столица Белфаст; селско стопанство, животновъдство, корабо- и самолетостроене, текстилна индустрия.
История: произлязла от историческата провинция Улстер (предимно протестантска) в Северна Ирландия, която е разделена през 1921; най-голямата част остава в Северна Ирландия, останалата (предимно католическа) става провинция на Република Ирланидя. През 1972 отмяна на самоуправлението и преминаване към директното управление на Великобритания. От 1969 граждански противоречия между социално и политическо ощетеното католическо малцинство (IRA) и протестантското мнозинство, отчасти исторически обосновани (насилствено отнемане на земята при Кромуел).
Мирно споразумение от 1998 с участието на ирландското движение за мир Шин Фейн, протестантската Ulster Unionist Party, британското и ирландско правителства, изложено на опасности от фанатични групировки от двете страни.

[от: Infopedia 3.0]

[Начало на страница]

Основи на Северно-Ирландския конфликт

За да се разбере Северно-Ирландския конфликт, трябва да се обърне поглед назад към историята. Там ще се открие обяснението за днешната ситуация, която превръща "Troubles" в един от най-трудно решимите конфликти на съвремието. Исторически обяснимата, наситена с конфликти ситуация на дилема, би могла да бъде скицирана в нейните основи като проблем на двойното малцинство.

bulletВ Ирландия католиците са мнозинството, а протестантите - малцинството..
bulletВ Северна Ирландия протестантите са мнозинството, а католиците - малцинството. Както и преди католиците са ощетени.
bulletАко се стигне до обединяване на Ирландия, протестантите биха били малцинство. Те могат да се опасяват от това, те да бъдат ощетявани.
bulletЕдно обединение на Северна Ирландия с Ирландия би се посрещнало с одобрение от Северна Ирландия.
bulletПротестантите в Северна Ирландия държат на съхраняването на status quo, именно на тясната връзка с Обединеното Кралство - съюзът. Затова те се определят като съюзници (унионисти).
bulletКатолиците в Северна Ирландия искат обединение с Република Ирландия, за да не бъдат повече ощетявани като малцинство. Те се застъпват за една ирландска националистична държава. Затова те се определят като националисти.
bulletОсвен това съществуват и други, които искат една независима от Обединеното Кралство Северна Ирландия, без обединение с Република Ирландия. Към тази група спадат и тримата основатели на Peace People: Марийд Кориган, Бети Уилямс и Киаран Маккеон.

Ако към това се прибави и трудната и исторически изключително тежка роля на Великобритания, която в действителност иска да осигури спокойствие и ред с установяването на войници в Северна Ирландия, но се превръща също в цел и актьор в северно-ирландския конфликт, може да се разбере, защо много ирландци с примирение, но и с чувство за хумор са стигнали до следното заключение:

"We have a problem for every solution."

[Начало на страница]

Други информации за северно-ирландския конфликт:

Хроно-
логия

Хронологията представя най-важните дати от северно-ирландския конфликт [към хронология]

Текстът "История" се занимава с историческите корени на днешния конфликт, или със 750-годишната освободителна борба, която води през 1922 до независимост на една част от Ирландия [към текста "история"]

Допълнителен текст скицира развитието на Северна Ирландия през 20 век [към текста "Troubles"]

Примерът на града Derry, или Londonderry, прави конфликта по-ясен. Още от самото начало този град е гореща точка на "Troubles" [към статията Derry]

Изключително добър информационен източник за северно-ирландския конфликт представлява Online-предложението CAIN, което обхваща изобилие от хронологии, теми, есета и исторически текстове към "Troubles": http://cain.ulst.ac.uk

[Начало на страница]

 

Теми Права на човека  I  Примери  I  Демокрация  I  Партии  I  Европа  I  Глобализация  I  Обединени Нации  I  Уст. развитие

Методи:    Политическа дидактика    I    Мирна педагогика    I    Методи

     

Тези Online-материали за политическо образование са разработени от agora-wissen, Сдружение за разпространение на знания чрез нови медии и политическо образование, Щутгарт. Моля, обръщайте се към нас при въпроси и забележки.